چاق شدن زیر نظر دکتر تغذیه
بهترین را ه برای چاق شدن، افزایش وزن و درمان لاغری مفرط استفاده از رژیم غذایی مناسب، مکمل غذایی مناسب و ورزش کردن است. خلاصه لاغری اگرچه نشان دهنده سلامتی است، اما لاغری مفرط نیز میتواند بیانگر بیماری و یا عارضهای در بدن باشد. لاغری بیش از حد، اصولاً مورد علاقه کسی نیست و فردی که دچار این لاغری است تلاش دارد تا با روشهای مختلف این مشکل را بر طرف کند. بهترین را ه برای افزایش وزن و درمان لاغری مفرط استفاده از رژیم غذایی، مکمل غذایی مناسب و ورزش کردن است.
چگونه چاق شویم؟
درست است که چاقی دارای عوارض بسیار زیادی است اما لاغری مفرط هم خوب نیست. اگر فردی لاغر باشد مطمئناً آدم سالمتری است اما باید این قضیه را جدی گرفت که لاغری مفرط نیز بسیار مشکل آفرین است و اگر فردی دچار لاغری بیش از حد باشد باید به این موضوع کمی محتاطتر نگاه کند، زیرا ممکن است مشکلی در بدن وی وجود داشته باشد و یا در اثر بی اشتهایی و عدم مصرف مواد غذایی مناسب دچار کمبود ریزمغذی ها شود. بنابراین نه چاقی و نه لاغری مفرط هیچ کدام خوب نیست. باید برای درمان هر دو مشکل از یک
متخصص تغذیه خوب کمک گرفت.
علت های لاغری بیش از حد:
اگر بخواهیم به بررسی علتهای لاغری بپردازیم موارد زیادی است که آنها را باید موشکافانه بررسی کنیم برای مثال: یکی از عوامل اصلی لاغری مفرط ممکن است سوء تغذیه باشد. مثلاً فرض کنید یک جوانی که سنش در حدود ۱۷یا ۱۸ سال است باید بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ گرم پروتئین مصرف کنند چون پروتئین باعث میشود که این نوجوان یا جوان از استخوان بندی محکم و کاملی برخوردار شود. حال اگر فردی به دلیل سوء تغذیه نتواند پروتئین لازم را به بدن خود برساند عضلات و استخوان بندی او رشد کافی نخواهد کرد.
از دیگر عواملی که ممکن است باعث ایجاد لاغری زیاد شود میتوان به بیماریها و یا وجود عارضهای در بدن افرادی که لاغر هستند اشاره کرد. معمولاً این افراد، بی حال و بی اشتها هستند و همواره دچار عرق سرد شبانه و سایر علائم مربوطه میشوند، بنابراین باید علت این بیماری و لاغری کشف شده و علت برطرف گردد.
از دیگر عواملی که ممکن است بر لاغری افراد تأثیر داشته باشد این است که غدد ترشح کننده داخلی فرد دچار مشکل است. مثلاً میتوان غده تیروئید را نام برده که ممکن است پرکار باشد. وقتی غده تیروئید دچار پرکاری شود باعث می گردد سوخت و ساز بدن زیاد شده و فرد روز به روز لاغرتر و نحیفتر شود. از علائم این نوع بیماری میتوان به عصبانیت، حساسیت زیاد و تپش قلب اشاره کرد.
همچنین بیماریهایی مانند دیابت کنترل نشده نیز میتواند باعث لاغری مفرط در افراد شود. چون که فردی که دچار دیابت از هر نوعی است معمولاً با این که غذا میخورد همواره احساس گرسنگی دارد. این گونه افراد غالبا از کمبود وزن شدید رنج میبرند. از علائم این نوع لاغری میتوان به پرخوری و اشتهای فراوان و نوشیدن زیاد مایعات اشاره کرد.
یکی دیگر از دلایلی که باعث این نوع از لاغری میشود عامل روانی است. این گونه افراد دارای اشتهای کاذب بوده و یا برخی اوقات بی اشتها میشوند. علتش هم اختلال در هیپوتالاموس است. از نشانههای این عامل لاغری آن است که ابتدا فرد چاق میشود و بعد به مرور دچار لاغری خواهد شد.
روش درمان:
عواملی که باعث تبدیل یک فرد با لاغری مفرط به فرد عضلانی و چاق میشود را میتوان در سه دسته طبقه بندی کرد: رژیم غذایی، ورزش و درمان دارویی
در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
1- درمان دارویی
در زمینه درمان دارویی لاغری مفرط باید عرض کنیم که این روش باید زیر نظر
متخصص تغذیه باشد تا با توجه به علتی که باعث لاغری شده دارو یا مکمل تجویز شود. به هر حال اگرچه دارو ممکن است خیلی از بیماریها و امراض و مشکلات را بر طرف کند، ولی متاسفانه دیده شده که داروهای غیرمجاز و بدون برچسب وزارت بهراشت در بعضی از مراکز ارائه می شود که ممکن است عوارض جبران ناپذیری داشته باشد. همچنین اکثر داروها بدون رژیم غذایی واقعا موثر نیستند. پس حتما قبل از تهیه دارو و مکمل حتما با یک
دکتر تغذیه خوب مشورت کنید.
2- رژیم غذایی
رژیم غذایی تأثیر مستقیمی بر افزایش وزن و درمان لاغری دارد. نکتهای که باید توجه کنید این است که عجله در درمان لاغری جایز نیست. اگر شما با استفاده از یک رژیم غذایی مناسب به صورت تدریجی وزن خود را افزایش دهید نه تنها عوارضی برای شما نخواهد داشت، بلکه مطمئن خواهید بود که دیگر به حالت قبل بر نمیگردید و لاغری را تجربه نخواهید کرد. وزنی که شما با استفاده از یک رژیم غذایی مناسب اضافه کردهاید دیگر به هیچ وجه از دست نخواهد رفت.
3- ورزش کردن
شاید تعجب کنید که بگویم ورزش کردن یکی دیگر از راههای افزایش وزن و درمان لاغری است. بله ورزش کردن میتواند در این زمینه مؤثر واقع شود.
اگر همه موارد بالا را انجام دادید مثلاً آزمایش تیروئید را انجام دادید و مطمئن شدید که غده تیروئید شما خوب کار میکند و همچنین از نظر جذب مواد غذایی بدن شما دچار مشکلی نیست و باز هم از لاغری خود رنج میبرید و همچنین ادعا دارید که غذای زیادی میخورید و با این لاغر هستید؛ میتوانید با انجام یکسری تمرینات اصولی و ورزشی باعث شوید که مواد غذایی بیشتر و راحتتر جذب بدن شده و در نتیجه افزایش وزن و چاقی را تجربه خواهید کرد. اگر شما فقط با تغذیه بخواهید خود را چاق کنید در این صورت این امر باعث افزایش چربی در بدن شما میشود و این قضیه را می دانید که افزایش چربی برای بدن بسیار مضر است. اما میتوانید در کنار یک ورزش صحیح و اصولی و تغذیه مناسب بدن شما فرم و تناسب اندام مناسب داشته باشد. تقریباً 3 تا 4 بار در هفته ورزش غیرهوازی میتواند به افزایش حجم عضلات شما کمک کند.
رژیم غذایی افزایش وزن و درمان لاغری مفرط
باید بگویم که برای افزایش وزن از طریق یک رژیم غذایی دو راه وجود دارد یکی اینکه از غذاهای ناسالم مانند چیپس، سرخ کردنیها و موادی که دارای چربی فراوانی هستند استفاده کنیم که همان طور که میدانید باعث افزایش فشار خون و بیماریهای قلبی و دیابت در آینده خواهد شد. راه دوم درستترین روش است و در آن از غذاهای سالم و کنترل شده برای چاق شدن و درمان لاغری بیش از حد استفاده کنیم. بهترین حالت این است که به جای افزایش چربی بدن خود عضلات خود را تقویت کنید و حجم عضلات را افزایش بدهید. برای این کار میتوانید بعد از ورزش کردن از غذاهایی که حاوی پروتئین هستند و همچنین غذاهایی که دارای چربیهای نوع خوب هستند، مانند انواع دانهها و آجیل استفاده کنید.
استفاده از کربوهیدرات نیز میتواند در افزایش وزن شما کمک کند و در مواد غذایی مانند سیب زمینی، غلات و برنج به میزان کافی وجود دارد.
نباید به صورت یکجا میزان زیادی مواد غذایی را وارد بدن خود کنیم. بلکه کل غذای روزانه باید مرحله به مرحله طی چند وعده اصلی و چند میان وعده، به بدنتان برسد. حتما یک
متخصص تغذیه خوب در این زمینه می تواند شما را راهنمایی کند.