021-88231136

رژیم غذایی در بیماری ها دکتر مرادی متخصص تغذیه

دکتر معصومه مرادی-دکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی

تغذیه مناسب در پیشگیری و درمان بیماری ها

تغذیه در بیماری

انسان در طول زندگی ممکن است به بیماری های مختلفی مبتلا شود. ابتلا به این بیماری ها، مشکلات زیادی را به همراه خواهد داشت اما می توان با رعایت اصولی خاص، در کنار انجام روش های درمانی، دوره نقاهت را هر چه سریعتر طی کرد. یکی از اصول مهم که در هنگام ابتلا به بیماری های مختلف باید رعایت شود، انتخاب غذای مناسب زیر نظر متخصص تغذیه است. غذای مناسب می تواند روند بهبودِ بیماری را تسریع کند و سلامت شما را در مدت زمان کوتاه تری بازگرداند.
در این مقاله قصد داریم تا اصول تغذیه در بیماری های مختلف (بیماری های شایع) را توضیح دهیم. پس از خواندن این محتوا شما می توانید غذاهای مناسب برای تسریع در روند بهبودِ هر بیماری را بشناسید. بنابراین تا پایان با ما همراه باشید.
 

 اصول تغذیه در بیماری های شایع

1. تغذیه مناسب در بیماران مبتلا به دیابت 
دیابت، درمان قطعی ندارد و باید با رعایت اصول غذایی، این بیماری را کنترل کرد. افراد دیابتی باید از خوردن قند های ساده، خودداری کنند و به جای آن، از قند های پیچیده استفاده نمایند. سبزیجات، پروتئین ها و انواع میوه ها، از جمله موادی هستند که دارای قند های پیچیده می باشند.
مصرف مواد حاوی کربوهیدرات نیز، برای بیماری های دیابتی ضروری می باشد؛ چرا که قند موجود در کربوهیدرات ها، به تدریج وارد خون می شود و به سلول ها زمان کافی برای جذب را می دهد.
برای توضیحات کامل در مورد تغذیه بیماران مبتلا به دیابت کلیک کنید
 
 تغذیه دیابت
 
افراد دیابتی باید به جای مصرف قند ساده از مواد غذایی حاوی قند پیچیده استفاده کنند.

 2. اصول تغذیه در بیماران فشار خون بالا

بیماران فشار خونی، در مرحله اول باید مصرف نمک در وعده های غذایی خود را به حداقل برسانند. همچنین، استفاده از مواد غذایی حاوی منیزیم، پتاسیم و فیبر، می تواند سبب کاهش فشار خون گردد.
در مجموع، مصرف مواد غذایی زیر، به بیماران فشار خونی توصیه می شود: حبوبات، میوه و سبزیجات، آجیل، گوشت کم چرب
برای توضیحات کامل در مورد رژیم دش مخصوص بیماران فشارخونی وارد این صفحه شوید:

3. تغذیه مناسب در بیماری های قلبی

بیماران قلبی به منظور حفظ سلامتی قلب، باید غذاهای بدون کالری و با چربی اشباع را مصرف کنند. استفاده از غذاهای پر کالری، خطرات زیادی را برای این افراد به همراه خواهد داشت. در مجموع، خوردن غذاهای زیر، به افراد دارای بیماری های قلبی پیشنهاد می شود:
- میوه و سبزیجات
- حبوبات و آجیل 
- مرغ و ماهی
- روغن زیتون
-  غلات سبوی دار
- تخم مرغ به تعداد 5 تا 7 عدد در هفته
برای توضیحات کامل در مورد تغذیه بیماران قلبی وارد این صفحه شوید:
 
تغذیه در بیماران قلبی
 

 

4. تغذیه بیماران کلیوی

در رژیم غذایی بیماران کلیوی، وجود فسفر، پتاسیم و سدیم، ضروری است. همچنین مقدار پروتئین مصرفی برای هر فرد به طور فردی باید تنظیم شود. حذف پروتئین اصلا توصیه نمی شود. مشاوره با دکتر تغذیه و تنظیم رژیم فردی برای کنترل این بیماری ضروری است. ولی برای توضیحات کلی در مورد تغذیه بیماران کلیوی وارد این صفحه شوید:
 

5. تغذیه مناسب برای پیشگیری و درمان یبوست

این بیماری، معمولا در هنگامِ گذراندنِ دوره های رژیمی به وجود می آید اما می توان آن را با رعایت اصول غذایی خاص، درمان کرد. در هنگام ابتلا به بیماری یبوست، مصرف مواد غذایی زیر پیشنهاد می شود؛
- مصرف آب زیاد
- مصرف نان سبوس دار و خودداری از مصرف نان باگت
-  خودداری از مصرف غذاهای نفاخ 
-  مصرف انجیر
-  مصرف غذاهای دارای فیبر
برای توضیحات کامل و جامع تر در مورد تغذیه در درمان یبوست کلیک کنید
 

6. اصول تغذیه در بیماری های مختلف: زخم معده

این بیماری معمولا در اثر مصرف غذاهای تند و یا داشتن استرس، به وجود می آید. با مصرف غذاهای زیر، می توان از ایجاد زخم معده جلوگیری کرد و یا به فرآیند درمان آن، سرعت بخشید:
- مصرف غذاهای حاوی فیبر (حبوبات، آجیل، هویج، پرتقال، سیب و...)
- مصرف غذاهای حاوی ویتامین A (اسفناج، کلم، سیب زمینی و...)
- مصرف غذاهای حاوی پروتئین
برای توضیحات کامل در مورد تغذیه بیماران مبتلا به زخم معده وارد این صفحه شوید:
 

7. اصول تغذیه در بیماری کبد چرب

افرادی که چربی شکمی بالا، کلسترول بالا و یا فشار خون بالایی دارند، مستعد ابتلا به بیماری کبد چرب هستند. در این بیماری اولین اقدام برای افرادی که اضافه وزن دارند، کاهش وزن است. به طوری که هر 8 تا 10 کیلو کاهش وزن باعث کاهش یک گرید از کبد چرب می شود.
 

مطالعه بیشتر: 10 رژیم لاغری محبوب در دنیا

 
افراد مبتلا به کبد چرب می توانند با مصرف موارد زیر، از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرده و یا روند درمان آن را تسریع کنند:
- مصرف حداقل 3 لیتر آب در روز
- مصرف غذاهای حاوی ویتامین E
- مصرف قهوه
- مصرف روغن زیتون، سیر و سویا
برای توضیحات کامل در مورد تغذیه بیماران مبتلا به کبدچرب وارد این صفحه شوید:
 
تغذیه و کبدچرب


8. تغذیه مناسب در بیماران مبتلا به کولیت روده

افراد مبتلا به این بیماری، باید از مصرف غذاهای چرب خودداری نمایند. در مجموع، مصرف یا عدم مصرفِ مواد غذایی زیر، به بیماران مبتلا به کولیت روده توصیه می شود:
- مصرف آب زیاد
-  عدم مصرف نوشیدنی های کافئین دار 
- عدم مصرف مواد غذایی فیبردار
- مصرف محلول های آبرسان
- عدم مصرف ادویه های تند
برای توضیحات کامل در مورد تغذیه بیماران مبتلا به کولیت روده وارد این صفحه شوید:
 
 
مصرف آب زیاد، سبب پیشگیری و یا درمانِ بیماری کولیت معده می شود.
 

9. اصول تغذیه در بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی

داشتن یک وعده غذایی سالم و مناسب، می تواند به پیشگیری و یا تسریع در فرآیند درمان روماتیسم مفصلی، کمک کند. در مجموع، مصرف مواد غذایی زیر، به بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی توصیه می شود:
-  انواع ماهی های چرب
-  انواع سبزیجات و میوه ها
- حبوبات
-  غلات سبوس دار
- آجیل در حد متعادل
برای توضیحات کامل در مورد تغذیه بیماران مبتلا به روماتیسم وارد این صفحه شوید:
 
 
مصرف ماهی، میوه و سبزیجات، به بهبودِ سریع ترِ بیماری روماتیسم مفصلی، کمک می کند.
 

10. اصول تغذیه در بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید 

 این بیماری را می توان با خوردنِ قرص های خاص و اصلاح رژیم غذایی، به صورت کامل کنترل کرد. در مجموع، مصرف مواد غذایی حاوی خانواده کلم و سویا منع مصرف دارد و مصرف بعضی از مواد غذایی توصیه می شود. برای اطلاع کامل از ممنوعیات غذایی در این بیماری وارد این صفحه شوید.
 
 

11. تغذیه مناسب در بیماری ام اس (MS)

 ام اس نوعی بیماری خود ایمنی می باشد که  می توان آن را با استفاده از دارو و رژیم غذایی مناسب، کنترل کرد. غذاهای مناسب در جهتِ تسریعِ روندِ بهبودی بیماری ام اس، عبارتند از: سبزیجات، میوه ها، مغز ها و آجیل ها، ماهی و غلات سبوس دار
مطالعه کامل در مورد تغذیه بیماران مبتلا به ام اس
 


سخن پایانی
در این مقاله، توضیحاتی جامع در موردِ رژیم های غذایی موثر در تسریعِ فرآیندِ بهبودی بیماری های مختلف، به شما ارائه گردید. بیماران می توانند با مصرف مواد غذای مناسب،  به روند درمانِ خود سرعت ببخشند.