021-88231136

آیا با رژیم لاغری می توان به صورت موضعی چاق یا لاغر شد؟

دکتر معصومه مرادی-دکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی

آیا با رژیم لاغری می توان به صورت موضعی چاق یا لاغر شد؟

 
چاقی و اضافه وزن یک مشکل جهانی است و گروه کثیری از آن رنج می‌برند. با این حال، گاهی افرادی که وزن آنها در محدوده طبیعی و مناسب قرار دارد نیز، از تجمع چربی در نقاط خاصی از بدن خود شکایت دارند. این مشکل که از آن به عنوان "چاقی موضعی" نام برده می‌شود، معمولا در ناحیه شکم، کمر، پهلو، ران، باسن و بازو دیده می‌شود. راه حل اصلی برای کاهش وزن، اتخاذ یک سبک زندگی پر‌تحرک همراه با پیروی از رژیم لاغری اصولی زیر نظر متخصص تغذیه است. اما آیا با چنین اقداماتی می‌توان از شر چاقی موضعی نیز راحت شد؟ این موضوعی است که مقاله حاضر به آن پرداخته است.
 
 چاقی موضعی
 
محل تجمع چربی اضافی در بدن همه افراد یکسان نیست
 

علل چاقی موضعی

 
علت اصلی بروز چاقی موضعی توزیع نامتناسب چربی در بدن است. گاهی این نوع چربی ها به صورت سلولیت هستند که تحت رژیم غذایی و ورزش کمتر تجزیه می شوند. محلی از بدن که چربی در آنجا تجمع می‌کند، کاملا تحت کنترل خود فرد نیست. عوامل متعددی در این فرایند دخالت دارند که مهمترین آنها عبارتند از:
1- جنسیت
2- سن
3- ژنتیک
4- سبک زندگی
 

راه حل مقابله با چاقی موضعی

 
برخلاف آنچه در تبلیغات مربوط به برخی محصولات لاغری عنوان می‌شود، چاقی موضعی را نمی‌توان "یک شبه" و با "ترفند" از بین برد. این کار مستلزم برنامه ریزی است و به زمان نیاز دارد. معمولا برای مقابله با این مشکل سه راه حل اصلی زیر پیشنهاد می‌شود:
1- تغییر در شیوه زندگی
2- جراحی
3- روشهای غیر تهاجمی (دستگاههای لاغری)


1- تغییر شیوه زندگی

 اجزای اصلی شیوه زندگی رژیم غذایی و ورزش هستند. البته، در کنار این دو، کنترل استرس و خواب کافی و با کیفیت نیز اهمیت دارد.

 - رژیم غذایی

تاکنون هیچ رژیم غذایی خاصی برای از بین بردن چاقی موضعی معرفی نشده است. انواع رژیم لاغری با کاهش کالری مصرفی، فرد را در وضعیت چربی سوزی قرار می دهند. واقعیت این است که در این وضعیت، چربی‌های کل بدن هدف قرار می گیرند و اثر چربی سوزی صرفا روی یک موضع خاص اعمال نمی‌شود. بنابراین، پیروی از یک رژیم لاغری سالم و کم کالری در کاهش کلی تجمعات چربی بدن، که شامل ناحیه مورد نظر هم می‌شود، موثر است؛ اما، به هیچ عنوان، به معنی آن نیست که فقط چاقی موضعی آن ناحیه را از بین می‌برد. استفاده از کربوهیدرات‌های پیچیده و پروتئین‌های سالم، تاکید بر مصرف میوه‌ها و سبزیجات، غلات کامل، انتخاب لبنیات کم چرب، جایگزین کردن چربی‌های ناسالم با چربی‌های سالم، حذف نوشیدنی‌های شیرین (حتی آبمیوهها)،  و پیروی از رژیمهای غذایی سالمی مانند رژیم مدیترانه‌ای نکات کلیدی تغذیه متعادل و مناسب است.
 

- ورزش

 مدتی است که تئوری کاهش نقطه‌ای (Spot Reduction) برای مقابله با چاقی موضعی ترویج می‌شود. کاهش نقطه‌ای به هر‌گونه فعالیت فیزیکی هدفمندی گفته می‌شود که برای کاهش چربی در یک ناحیه خاص بدن انجام می‌شود. مانند اینکه فردی برای کاهش چاقی پشت بازو، تمرینات عضله سه سر بازو را به مقدار زیاد انجام دهد. مطالعات علمی عموما اثربخشی این تئوری را تایید نکرده اند. واقعیت این است که هنگام انجام هر نوع فعالیت ورزشی، اگر کاهش چربی اتفاق بیفتد، در کل بدن، و نه فقط در ناحیه ای خاص، تجربه می‌شود. مزیت ورزشهای موضعی این است که با تقویت و برجسته کردن عضلات ناحیه، به شکیل‌تر شدن بخشی از بدن که چاقی موضعی دارد کمک می‌کنند. البته، این به شرطی است که وزن بدن فرد در محدوده مناسب بوده، اضافه وزن نداشته باشد. صرف نظر از تئوری کاهش نقطه‌ای، تمرینات ورزشی، و اصولا زندگی پر تحرک، به کاهش کلی وزن و پیشگیری از بسیاری بیماریها کمک می‌کند.

 
 لاغری موضعی
 
ترکیب ورزش و رژیم لاغری که بهترین راه حل برای کاهش وزن است، ولی در مورد چاقی موضعی چندان اثری ندارد
 

2- جراحی

جراحی‌هایی که به منظور از بین بردن چاقی موضعی می‌گیرد معمولا از نوع لیپوساکشن هستند. برای کاهش چربی‌های ناحیه شکم و لاغری شکم از ابدومینوپلاستی نیز استفاده می‌شود. در این جراحی‌ها چربی اضافی از ناحیه مورد نظر خارج می‌شود و آن ناحیه به فرم دلخواه در می‌آید. لازم به گفتن نیست که این روشها تهاجمی و پر هزینه بوده، ممکن است خطرات و عوارضی نیز به همراه داشته باشند.
 

3- روشهای غیر جراحی لاغری - استفاده از دستگاههای لاغری

 روشهای غیر جراحی برای کاهش چاقی موضعی عبارت از درمانهای غیر تهاجمی یا کم تهاجمی است که فقط روی سلولهای چربی ناحیه مورد نظر عمل کرده، اندازه آنها را کاهش می‌دهند. استفاده از این روشها برای افرادی مفید است که دارای وزن ایده‌آل یا نزدیک به آن هستند. کاربرد این درمانها هنگامی است که در برخی نقاط بدن چربی‌های مقاوم انباشته شده باشند. چربی‌های مقاوم به چربی‌هایی گفته می‌شود که با رعایت رژیم غذایی و انجام فعالیت‌های ورزشی هم از بین نمی‌روند.
مزیت بزرگ درمانهای غیر تهاجمی که از طریق دستگاه لاغری موضعی انجام می‌شوند، سریع و بی عارضه بودن آنهاست. بعلاوه، برای انجام آنها نیازی به بیهوشی یا برش نیست، از خود اسکار به جا نمی‌گذارند و تا زمانی که وزن کلی فرد تغییر نکند، نتیجه آنها پا برجاست. البته، باید یادآوری کرد که این روشها به منظور کاهش کلی وزن اجرا نمی‌شوند. کاهش کلی وزن همواره در گرو داشتن یک سبک زندگی سالم است که در آن به رژیم غذایی، تحرک، کسب آرامش و خواب کافی توجه می‌شود.
از دستگاههای لاغری غیر تهاجمی برای درمان چاقی موضعی که توسط سازمانهای ذیربط تایید شده اند و طرفداران زیادی دارند، می‌توان از موارد زیر نام برد:
-کویتیشن
- لیزر کم توان
- کرایو‌لیپولیز
- فرکانس رادیویی یا آر اف (RF)
 - ال پی جی
- شاک ویو تراپی
دستگاه لاغری موضعی
 
استفاده از دستگاههای لاغری یک روش کم تهاجمی برای مقابله با چاقی موضعی است

البته توجه داشته باشید در انتخاب نوع دستگاه حتما از یک دکتر تغذیه خوب کمک بگیرید تا با توجه به نوع چربی شما بهترین دستگاه لاغری را به شما معرفی کند.

لاغری موضعی، متضاد چاقی موضعی

در حالی که برخی افراد از چاقی موضعی شکایت می‌کنند، برخی نیز به دلیل لاغری موضعی در رنج و عذابند. همانطور که در مورد تجمع چربی اضافه گفته شد، هیچ رژیم غذایی برای افزایش وزن ناحیه خاصی از بدن وجود ندارد. دریافت کالری اضافه از منابع غذایی با کیفیت، به افزایش وزن کلی بدن که شامل ناحیه مورد نظر هم می‌شود، کمک می‌کند. انجام تمریناتی که با وزنه انجام می‌شوند، تا حدی به رشد عضلات یک ناحیه خاص و شکل دادن به بدن در آن ناحیه کمک می‌کند.
روشهای موثرتری که برای مشکل لاغری موضعی وجود دارد، تزریق ژل یا چربی است. همچنین، اخیرا برای چاق کردن موضعی بدن از لیزر درمانی و نور درمانی (لایت تراپی) نیز استفاده می‌شود. دو روش اخیر غیر تهاجمی بوده، عارضه ای ایجاد نمی‌کنند.
  

مطالعه مطالب بیشتر:

رژیم لاغری با روش دکتر مرادی
رژیم آنلاین یا غیرحضوری دکتر مرادی
چاق شدن صورت